Verborgen schatten

Onbekend maakt onbemind, Zonde eigenlijk. Er is zoveel te ontdekken in de toko, de turkse winkel en niet te vergeten: in oude kookboeken. Bijzondere groenten uit verre landen en vergeten groenten uit een ver verleden. Een paar favorieten:

  • Rammenas

Superoud gewas dat inmiddels heel veel verschillende vormen en kleuren kent. Onbekend in Nederland, bekend bij onze duitse buren. Doet sterk denken aan een radijs, maar is steviger, groter en milder van smaak.

  • Meiraap

Deze groente wordt meiraap genoemd omdat de groente alleen in het voorjaar geteeld wordt omdat de plant niet winterhard is. Deze ‘oude’ groente is in Nederland alleen nog maar via biologische teelt verkrijgbaar. Niet te verwarren met koolraap.

  • Pastinaak

Was vroeger net zo populair als de aardappel. Heeft een zoete, anijsachtige smaak. Kan rauw, gekookt, gebakken, gestoofd of ( in plakjes ) gefrituurd worden gegeten. Ook lekker in de hutspot. Let op: Voor gebruik de harde kern verwijderen.

  • Oerpeen

Sappiger en zoeter dan onze huidige wortel. Bevat maar liefst 40 procent meer caroteen dan zijn oranje broertje. Lekker en spectaculair: in plakjes gesneden met een dipsausje. Kook de wortel liefst ongeschild en niet te lang, zodat hij zijn prachtige kleur behoudt.

  • Aardpeer

Ook wel de Jeruzalemartisjok genoemd: eenmaal geoogst is de aardpeer crèmekleurig tot rozerood ( afhankelijk van het ras ) en smaakt hij lichtelijk zoet en notig. Inderdaad, naar een artisjok.

Leave a comment